Σελίδες

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Ασφαλιστικό:Η νεοφιλελεύθερη οπτική του κ. Κατρούγκαλου


Τον Ιούλιο του 2015 ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο με τους δανειστές. Στις πολύωρες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς,(17 ώρες), καθόρισε το μίγμα των μέτρων που θα εφαρμόσει η Ελληνική κυβέρνηση. Το μεγάλο του δώρο στους εταίρους, για να αποφύγει κάποια άλλα σκληρότερα μέτρα κατά την κρίση του, ήταν το ασφαλιστικό. Ίσως γιατί αφορούσε  τμήμα της κοινωνίας που   δεν συμπεριλαμβάνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στην «εκλογική του πελατεία».
Έδωσε γη και ύδωρ.Από που να ξεκινήσει κανείς. Από  τους   μνημονιακούς νόμους 3863 και 3865 του 2010,όπου γινόταν σεβαστά τα θεμελιωμένα δικαιώματα και ο νέος τρόπος υπολογισμού εφαρμοζόταν μόνο για όσους αποκτούσαν δικαίωμα μετά τις 1/1/2015; Ο πρωθυπουργός τους τροποποίησε προς το χειρότερο, επιβάλλοντας τους σε όλους όσους αποχωρούν, ανεξάρτητα εάν είχαν θεμελιώσει τα προηγούμενα χρόνια και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα. Έτσι βλέπουμε το τραγελαφικό, ασφαλισμένος με θεμελιωμένο δικαίωμα από τα προηγούμενα έτη, που αποχωρεί από το 2015 και μετά, να παίρνει μικρότερη σύνταξη, λόγω  της  επιδείνωσης του τρόπου υπολογισμού, από συνάδελφο του με τα ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα που συνταξιοδοτήθηκε πριν λίγα χρόνια! Ακόμη πιο τραγικό είναι ότι ο τρόπος υπολογισμού άλλαξε αναδρομικά σε όσους είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί εντός του 2015!!Εάν μπορούσαν οι συγκεκριμένοι να φανταστούν τι θα έκανε η επερχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα, σίγουρα θα είχαν φύγει νωρίτερα. Κανείς δεν πίστευε όμως πως σε μια δημοκρατική χώρα η κυβέρνηση   θα άλλαζε συλλήβδην και θα καταργούσε αναδρομικά νόμους, που θεμελίωναν συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Ο δύο μνημονιακοί νόμοι είχαν συμφωνηθεί με τους εταίρους το 2010 και δεν υπήρχε περίπτωση να αλλάξουν προς το χειρότερο, εάν δεν έδειχνε τόσο μεγάλο ζήλο ο κ.Τσίπρας.
Τα μόνα  συμφωνημένα ως προαπαιτούμενα  από τους Σαμαρά-Βενιζέλο, ήταν η αλλαγή στα όρια ηλικίας, η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, χωρίς να γίνεται αναφορά όμως σε επιπλέον ποσοστό μείωσης 10%, καθώς  και  η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, για την οποία η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παλεύει να μην εφαρμοσθεί. Να δούμε τι θα καταφέρει.
Ο κ.Τσίπρας υποσχέθηκε αρχικά  ότι δεν θα πειράξει τις συντάξεις, (το έκανε ήδη με αυξήσεις στο 6% για την υγεία). Πλέον γίνεται αναφορά για μειώσεις στις «μεγάλες» πάνω από 1000 ευρώ μικτά.
Όπως δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός αλλά και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ,οι μειώσεις θα γίνονται με την μορφή κρατήσεων και όταν η οικονομία βελτιωθεί αυτές θα καταργηθούν, με αποτέλεσμα να επανέλθουν στο αρχικό τους ύψος.
Με το πιο φυσιολογικό ύφος ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως για να μην   μειώσει περαιτέρω τις συντάξεις, θα «πετσοκόψει» τους παλαιούς ασφαλισμένους. Αυτούς που ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν. Έχοντας πάρει τον αέρα από τον   «βιασμό»-τροποποίηση, των μνημονιακών νόμων  του 2010, δηλαδή την αναδρομική  εφαρμογή τους σε εργαζομένους με θεμελιωμένα δικαιώματα και σε είδη συνταξιούχους, προχωρά με ταχύς ρυθμούς στην νομοθέτηση παρόμοιων και σκληρότερων μέτρων σε όσους ασφαλισμένους ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από την εργασία τους. «Υπόσχεται» πλήρη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης τους για όλα τα χρόνια, καταργώντας κάθε προηγούμενο νόμο. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη του, αυτό είναι καθαρά δική του ιδέα. Κάλεσε το κουαρτέτο στο γραφείο του και τους το ζήτησε προκειμένου να αποφύγει άλλες μειώσεις.
Το ερώτημα είναι εάν και κατά πόσο είναι νόμιμη ,συνταγματική και ηθική  η αντιμετώπιση των παλαιών ασφαλισμένων από την τωρινή κυβέρνηση. Γιατί θέλει να τους τιμωρήσει τώρα που έφτασαν στο τέλος του εργασιακού τους βίου και ήρθε η ώρα να συνταξιοδοτηθούν; Δεν έχουν χρόνια μπροστά τους, έστω να κάνουν  κάποια ιδιωτική ασφάλιση ,μπας και σωθούν από τον όλεθρο που τους ετοιμάζει ο κύριος Κατρούγκαλος και η επιτροπή σοφών που έχει συστήσει.
Η τακτική της κυβέρνησης είναι φανερή. Προκειμένου να αποφύγει όσο το  δυνατόν τις μειώσεις των συντάξεων σε ένα εκλογικό ακροατήριο που πλησιάζει τα τρία εκατομμύρια, θα ρίξει το βάρος   στους παλαιούς ασφαλισμένους, στους οποίους  θα πετσοκόψει τις συντάξεις με μη αναστρέψιμο τρόπο. (Αλλάζοντας  τον τρόπο υπολογισμού για όλα τα έτη του εργασιακού βίου, αντί να προχωρήσει σε αύξηση των κρατήσεων για όλους τους συνταξιούχους, συμπεριλαμβανομένων και των ιδίων).
Η αδικία είναι κατάφωρη, Ειδικά σε όσους μπορούσαν να αποχωρήσουν τα προηγούμενα έτη και δεν το έπραξαν. Όλα δείχνουν ότι οι «καινούργιες» συντάξεις θα είναι κατά πολύ μειωμένες σε σχέση με τις παλαιές. Θα δημιουργηθούν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων ,με ορισμένους από αυτούς να έχουν ξεκινήσει από την ίδια αφετηρία αλλά να παίρνουν σύνταξη πολύ χαμηλότερη. Άραγε πόσο «αριστερά» και κοινωνικά δίκαια είναι τα μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει  ο κύριος Κατρούγκαλος και η επιτροπή του; Αφού τα οικονομικά είναι τόσο στενά γιατί δεν «απλώνει» τις μειώσεις σε όλους τους συνταξιούχους ώστε τα μέτρα να γίνουν πιο ανώδυνα και επιτίθεται στις παλαιούς εργαζόμενους με αυτόν τον τρόπο; Γιατί πρέπει να καταστρέψει τις ζωές τους; Όταν και εάν κάποτε τα πράγματα βελτιωθούν και οι κρατήσεις μειωθούν, πόσο επιπλέον θα ανοίξει η ψαλίδα με τους παλαιότερους συνταξιούχους; Γιατί τόση κοινωνική αναλγησία; Μήπως όλα έχουν να κάνουν με ψηφοθηρικές σκοπιμότητες;

Σε μια  ευνομούμενη πολιτεία οι αλλαγές στο ασφαλιστικό γίνονται σταδιακά και για τα χρόνια από την στιγμή που ψηφίζεται ο νόμος και εφεξής. Δεν καταστρατηγούνται θεμελιωμένα δικαιώματα. Δυστυχώς έχει καταργηθεί κάθε έννοια δικαίου. «Ψιλά γράμματα» για την κυβέρνηση.

Μόνο νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε τόσο σκληρές πολιτικές. Όλοι γνωρίζουν πλέον ότι το μίγμα των μέτρων συναποφασίζεται και από τις δύο πλευρές. Οι εταίροι καθορίζουν το ύψος των περικοπών, όμως η εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να επιλέξει το είδος των μέτρων. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε τους παλαιούς ασφαλισμένους. Σε ευχαριστούμε Αλέξη…

 
  
Κ.Α.
 

5 σχόλια :

  1. Μέτρα ΠΡΕΠΕΙ να υπάρξουν. Το κοινωνικά σωστό είναι να αφορούν ΟΛΕΣ τις συντάξεις και βέβαια κυρίως τις υψηλές, λιγότερο τις μεσαίες και καθόλου τις χαμηλές. Η χώρα πληρώνει 28 δις το χρόνο σε συντάξεις και μαζεύει κάπου τα μισά από ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές όσων αντέχουν να πληρώνουν. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους όσοι ανέβηκαν στα κάγκελα και ανέτρεψαν ακόμη και τις μικροαλλαγές της άτολμης πρότασης Γιαννίτση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα είναι ποιες συντάξεις θεωρούν μεσαίες ή υψηλές. Γιατί 1000 ευρώ σύνταξη (μικτά) δεν θα την έλεγα και υψηλή.

      Διαγραφή
  2. Το κλέψιμο στα ταμεία δεν το υπολογίζεις από τότε που έγιναν τα ασφαλιστικά ταμεία ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΛΕΒΟΥΝ τον ιδρώτα του κοσμάκη για να γίνουν πλούσιοι οι κοπριτες και και οι υμετεροι η μήπως τα ξεχάστε να σαπίσουν στη φυλακή όσοι φάγανε μέχρι να φέρουν πίσω και την τελευταία δεκάρα αυτοί και το σόι τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΑΝΩ ΠΟ 1000 ΕΥΡΩ.ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΙΚΑ 1300 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΑΖΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΝΑΜΕ.11.000.ΕΝΣΗΜΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΟΣΑ ΑΥΤΟΙ ΜΕ 4500 ΚΑΙ ΜΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ 350.ΜΕ ΞΕΝΑ ΚΟΛΥΒΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΗΔΕΙΕΣ.?ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΟ ΕΚΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΛΑΓΕ ΕΝΣΗΜΑ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΕ ΣΕ ΧΡΗΜΑ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΑΝ.ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ.ΣΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΔΩΡΑ 43000 ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ.ΕΓΩ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΙΔΙΑ ΜΕ 4ΑΠΛΑΣΙΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οποιος συμπληρωνει τα συνταξημα χρονια και οφειει καποιες εισφορες εαν θελει να μπορει να συνταξιοδοτηται αναλογικα με τις εισφορες που εχει πληρωση και να μην του λοιπει και η κοινωνικη παροχη της ιατροφαρμακευτικης περιθαλψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή